Куюмджийската работилница

Куюмджийската работилница в Регионален етнографски музей на открито „Етър“

По оригинална технология, с традиционен инструментариум се изработват пафти, колани, обеци, гривни, пръстени, колиета, църковна утвар, които се продават като сувенири. Чрез няколко техники—отливане, изчукване и филигран, майсторите изработват чапрази (пафти), гривни, обеци, пръстени, църковна утвар. Особен майсторлък се иска за направата на сокай. Този женски накит, типичен за региона, се поставя на главата на булката на третия ден след сватбата (сряда), след снемане на булото. Според историческите данни не е имало къща в Габровско без сокай.

Ценни предмети от фонда на Регионален исторически музей-Габрово са включени в изложбата „Гривни звънкат под възглаве… Майсторство и изящество в куюмджийския занаят”,

Изложбата се реализира от Етнографски музей на открито „Етър” и Регионалните исторически музеи в Шумен, Ловеч и Габрово. Открита в ЕМО „Етър”, на 12 декември 2016 тя е била представена в изложбената зала на ЕМО „Етър” до края на месец април 2017 година.

За подготовката и реализацията на изложбата са използвани документи и материали, предоставени от Държавен архив-Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”- Габрово, Исторически музей-Севлиево, Музей на художествените занаяти и приложни изкуства-Троян, както и личен архив и разкази на майсторите-куюмджии Тинчо Димитров и Лальо Колев.

Изложбата „Гривни звънкат под възглаве…Майсторство и изящество в куюмджийския занаят” се открива в ЕМО „Етър” на 12 декември, ден на Свети Спиридон – покровител на куюмджиите, който в едно от чудесата си превърнал змията в злато.

Автори на изложбата:

Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти”, ЕМО „Етър”

Николета Маринова, уредник отдел „Етнография”, РИМ-Габрово

Мариана Стефанова, уредник отдел „Фондове”, РИМ-Шумен

Силвия Вутева, уредник „Етнография” РИМ-Ловеч

Източник